Blowerdoor test – få kontrolleret dit hjem

Blowerdoor test – få kontrolleret dit hjem

Hvad er en blowerdoor test? Hvad er en trykprøvning og hvad er en tæthedsprøvning? Er det noget jeg behøver? Disse spørgsmål er sikkert bare få refleksioner, som du har omkring dette indlæg. Først og fremmest vil jeg dog forklare dig hvad det er og dernæst hvorfor det er vigtigt at få lavet en blowerdoor test.

Hvad er en blowerdoor test?

Denne test bruges til at finde ud af, om dit hus eller lejlighed er tæt. Det er oftest for at sikre energibesparelser i nyere huse. I dag er det et krav, at nye huses tæthed skal kontrolleres, inden man flytter ind. Det kan også være en god idé at udføre testen på et ældre hus. På denne måde kan du kontrollere efterisolering, utætheder samt varmeregning.

Blowerdoor test i bygning

Ulemper ved et utæt hus

Der er selvfølgelig en række ulemper ved et utæt hus eller en lejlighed. Varmen slipper ud, dyr varmeregning og stort CO2 udslip. Derudover dårlig komfort med træk og kolde vægge samt gulve. Til slut kan den varme luft og fugt sætte sig i konstruktionen og skabe råd og skimmelsvamp.

Hvordan foregår testen?

Inden man foretager en blowerdoor test, skal alle ventilationsåbninger i huset tapes over eller lukkes af. Dette er vigtigt for et nøjagtigt og succesfuldt arbejde. En blowerdoor test udføres ved hjælp af en ventilator. Med denne ventilator skabes der først et undertryk og dernæst et overtryk. Dette overtryk får luften til at trænge ud gennem utætheder og sprækker. Hvis testen viser, at huset er utæt, skal grunden opklares. Dette kan blandt andet gøres ved hjælp af termografering, måling af lufthastigheder eller brug af røg.

Hvornår udføres testen?

TE Danmark udfører en Blowerdoor test ved køb og salg af bygninger opført efter april 2006 samt når energi skal spares på i opvarmede bygninger. Derudover kan testen også udføres i en nybygning og når bygningen er nøglefærdig. Blandt andet også ved et års garanti eftersyn og ved 5 års garanti eftersyn.

Blowerdoor testen kan også udføres hos virksomheder. Er bygningen så utæt, at I bliver nødt til at flytte? Læs mere om erhvervsflytning her.

Leave comment